Chaparral Signature 270 - Den perfekta båten för en aktiv livsstil

Rubriken är stulen från bilbranschen. Hisingens stolthet beskrivs vidare: ”Enkel hantering och gott om utrymme är nyckeln till att få ut så mycket som möjligt av körningen.” Konkurrenten från Trollhättan kallar sina bilar för ”Sport-Combi”, vilket tydligt sätter fingret på vad som är viktigt om man vill lyckas på hemmamarknaden. Vi svenskar är ofta så innerligt praktiska och kräver att hela familjen ska färdas komfortabelt, samtidigt som fordonet ska kunna skänka sin ägare körupplevelser som en sportbil. 

Kanske är det just denna vinnande kombination av egenskaperna ”sportig” och ”rymlig” som gjort Chaparral Signature 250 till vår mest efterfrågade motorbåt i Sverige. Här får ägarna en vass amerikansk cruiser som med rätt motor lätt skenar iväg över 45 knop. Ett kevlarförstärkt skrov som ger utsökt bett i girarna är en styrka hos båten. I kombination med en läcker italiensk sportratt, tuff instrumentering och sköna säten blir sportbåtskänslan komplett. Notera då att det i samma båt dessutom finns utrymme för barn, hundar, filtar, mat, dryck, extrakläder och svärmor.


En rolig båt

Sedan introduktionen i Sverige hösten 2007 har Signature 270 varit ett av Chaparrals största trumfkort. Här sammanstrålar önskemål och krav, inte som en kompromiss, utan snarare som en synnerligen smart och rolig fritidsbåt. Att öppna den eldrivna motorluckan och lyssna till hänförande skönsång från V-åttan är en behaglig förnöjelse. Upp till 375 hk går att få och då går hon som ett spjut! Populärast är dock den något mindre SeaCore-motorn från Mercruiser. Den finns i två utföranden, 300 och 320 hk, båda med sötvattenkylning. Med den minsta motorn pinnar Signature 270 lätt upp i 40 knop vilket räcker med råge för de flesta. Bränsleförbrukningen vid marschfart, ca 32 knop, håller sig runt städade 1,3 l distansen. Det kevlarförstärkta skrovet ger båten trygga sjöegenskaper. Skrovets formgivning i kombination med en vikt på närmare 3,2 ton resulterar i att båten går mycket säkert i sjön och känslan av sportbåt förstärks av det distinkta uppförandet i tvära girar. Föraren har roligt – det kan man aldrig ta fel på. Chaparral Signature 270 är nämligen en motorbåt som sprudlar av körglädje, man sitter bra och hon reagerar snabbt på minsta kommando. För de som traktar efter ett ”aktivt båtliv”, ger den stora badplattformen fina ytor när det ska donas med wakeboards, ringar och andra badleksaker.


Mästare – javisst, men det finns flera anledningar till det
Signature 270 är en modern cruiser som tveklöst är både praktisk och ändamålsenlig. Ett pentry med stort kylskåp från Isoterm, mikrougn och antingen elspis, eller en kombinationsspis som både kan drivas av el och alkohol. En garderob, som även om den inte är större än de garderober som brukar finnas i direktörers privatjet, är en vink om att det här inte är en vanlig campingskuta. Det går fint att ta med sig lite bättre kläder som skyddat kan hänga på en galge så att man kan se proper ut om så skulle behövas. På tal om festligheter så finns det naturligtvis en bra drinkbar i sittbrunnen, med kylbox och handfat med varmt och kallt vatten. Det finns toalett ombord, gott om plats och möjlighet att duscha tempererat. Ett dubbelsäte vid förarplatsen gör det möjligt att antingen åka ”romantiskt” med sin respektive, eller sitta jämsides med ett eller flera små barn som får förmånen att uppleva båtturen på första parkett tillsammans med föraren. Midkabinen har en fin finess: En stor ventil med ett skyddande insektsnät som ser till att luften är behaglig i midkabinen under natten. En annan praktisk detalj är att det finns en förvaringshylla vid huvudänden i midkabinen.

Rymd
Walkaround trenden har liksom fenomenet skarndäck på båtar under 40 fot medfört att många båtägare spenderar sin semester i oerhört trånga utrymmen. Chaparral Signature 270 håller sig till det amerikanska konceptet med en genomgående trappa till fördäck mitt i båten. Resultatet blir att man utnyttjar utrymmena på ett mycket bättre sätt, jämfört med traditionella båtar. Skarndäck stjäl hutlöst med plats i kabinen det vet alla och många båtar med skarndäck är av den anledningen ohyggligt trånga i kabinen. Chaparralen däremot överraskar verkligen när det gäller inre utrymmen. Trots de smakfulla yttre linjerna är det förvånande nog hela 188 cm under däck i Chaparral Signature 270. Trappstegen mellan kabin och sittbrunn är väl tilltagna och att sofforna i kabinen har ovanligt höga ryggstöd. En effektiv varmvattenberedare ser till att det finns varmt vatten i pentryt, på toaletten, i sittbrunnens drinkbar och på badbryggan. Att kunna duscha i vältempererat sötvatten efter badet uppskattas, inte minst av Signature 270-ägare på västkusten. Det är lätt att förstå varför Signature 270 blivit en så populär klassvinnare.

Ekonomi
Chaparral Signature 270 är med tanke på sina utrymmen och prestanda en intressant båt. Man får oerhört mycket båt för pengarna vid inköpstillfället. Väljer man bland bensinmotorerna drar hon i marschfart mellan 1,3 och 1,7 l distansen, beroende på motorstorlek. Med ett dieselalternativ, exempelvis en Volvo Penta D4 på 300 hk, hamnar förbrukningen runt 0,8 l distansen. Att försäkra Chaparral Signature 270 i kostar runt 8 000 kronor och de kompakta yttermåtten gör att Signature 270 slinker in på en 3-meters båtplats. Dessutom bör andrahandsvärdet bli mer än gott. Chaparral har funnits några år på den svenska marknaden, det är ett beprövat fabrikat med många nöjda kunder som referenser. Sådant sprider sig. Att svensk båtpress vid flertalet tillfällen yttrat sig positivt om märket har också bidragit till att Chaparral är ett väl ansett båtfabrikat i Sverige idag. Det här är en båt som tilltalar en väldigt bred publik, gammal som ung, sportig som praktisk – vilket naturligtvis också bådar gott för det framtida andrahandsvärdet.

Tillbaka

Marinium Båstad All rights reserved©